keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Näyttelysuma

Meni kevät ja kesä ilman näyttelyitä, mutta sitten päätimme Helin kanssa tarttua tilaisuuteen ja pystyttää näyttely Sepän taloon, ihanaan vanhaan puutaloon Rauman kirjaston kupeessa. 

Julisteen kuva on Suomenlinnan taidekurssilta kesällä 2010

 

Tarkoitus oli rakentaa runsas ja vähän kokeileva näyttely. Ajattelimme, että voimme vähän pitää hauskaa näyttelyä rakentaessamme. Rakentamiseen varattiin aikaa.

Eikä sitä näyttelyä pienessä ajassa olisi rakennettukaan. Katossa, seinillä, pöytien ja pylväiden päällä, hyllyissä ja lattioilla on ehkä yli 300 työtä. Kukaan ei ole vielä jaksanut laskea. Veistoksia ja grafiikkaa tuotiin kotoa, Keramoksesta ja taidelainaamosta. Kumma kuinka paljon kotonakin oli koloja, joissa oli pienempiä ja suurempia veistoksia. Pylväitä, pulpetteja ja hyllyjä tuotiin kotoa, Keramoksesta, taidemuseolta ja ystävän luota. Paljon tarvittiin nauloja, ruuveja, rautalankaa, naruja, lankoja ja rimoja. 

Ei se näyttelynrakentaminen kuitenkaan mitään hauskanpitoa ollut, mutta silti kivaa, leppoisasti, ajan kanssa, hyvässä yhteisymmärryksessä. Pidin siitä, että aikaa oli runsaasti. Pystyimme tekemään kivoja ratkaisuja. Näyttely valmistui määräajassa emmekä varmaankaan siinä vaiheessa olleet ihan uupuneita suuren työmäärän jälkeen. Onneksi ei tarvinnut järjestää avajaisia, vaan päätimme pitää lopettajaiset. 

Lehdistökin huomasi meidät. Maarit Anttila ja Asko Tanhuanpää käyttivät aikaa ja saimme kunnolla palstatilaa.



Kaikki työt ovat viimeisen 23 vuoden ajalta. Vuonna 1997 me Helin kanssa tutustuimme ja teimme vierekkäin omakuviamme.  Sen jälkeen olemme olleet rinnakkain Keramoksessa, Rauman freinetkoulussa ja monessa muussa. Julisteen kuva on Suomenlinnan taidekurssilta kesältä 2010. 

Tämä näyttely on 12. yhteinen näyttelymme. Kokosimme julisteita ja lehtijuttuja Sepän talon seinälle. Aika paljon niitä on kertynyt. 

Samoihin aikoihin kun Polkua pysyttettiin, Porissa järjestettiin porilaisten ja raumalaisten yhteiset teosvälityspäivät. Lähetin sinne neljä teosta, mutta en käynyt itse ollenkaan näyttelyssä. Mutta hengessä olin kovasti mukana, sillä olin itse aktiivisena järjestämässä vastaavaa tapahtumaa Raumalla huhtikuussa 2018.

Suoraan Sepän talolta osa uusimmista töisäni siirtyy Osuuskunta Turun Tuulenpesän ikkunalle. Siskot-niminen näyttely on avoinna loppulokakuun.